Antallet af dagpengeforsikrede medlemmer i a-kasserne steg med 13.500 fra juni til juli, viser netop offentliggjorte tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering

I Det Faglige Hus oplever skolekonsulenterne, at de unge, nyuddannede er meget mere bevidste om, at de selv har et ansvar for deres egen økonomi.


Budskabet om stramninger som følge af kontanthjælpsreformen er gået rent ind hos de unge på landets uddannelsesinstitutioner med den konsekvens, at de nærmest stormer ind i arbejdsløshedskasserne i stor stil som dimittendmedlemmer.


Netop offentliggjorte tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser en samlet stigning på 13.500 medlemmer i a-kasserne fra bare juni til juli, altså den måned, hvor mange unge afslutter en erhvervsuddannelse og ikke længere kan få SU.


Dimittend-boomet har givet en kærkommen pause til HK, der ellers døjer med medlemstilbagegang. HK har fået omkring 850 flere medlemmer i a-kassen i løbet af perioden, der også har tilsmilet andre LO- og FTF forbund som eksempelvis Teknikerne og BUPL. Derimod har a-kasser som Elfaget, Metal og 3F ikke kunne mønstre mere end en stagnation i medlemstallet på trods af, at de også har rigtig mange potentielle medlemmer, som har sagt farvel til erhvervsskolerne. Månedsskiftet har samtidig været gunstigt for medlemstallet i de "gule" a-kasser generelt.


I Det Faglige Hus glæder formanden Johnny Nim sig ikke bare over en medlemsfremgang i Det Faglige Hus - A-kasse på 677 medlemmer i denne måned, men også over den samlede fremgang for a-kasserne.
- Det er vigtigt, at lønmodtagerne melder sig ind i en a-kasse og tager et ansvar for ikke bare deres egen økonomi, men også finansieringen af dagpenge til andre, der måske ikke er så heldige at have et job. Men der er lang vej endnu i et samfund, hvor der ifølge statistikkerne er flere hundrede tusinde medlemmer, som har fravalgt a-kassen, siger Johnny Nim.


Væksten i a-kassen kommer oveni et år med nettostigninger på 5000 medlemmer i såvel a-kasse og fagforening i Det Faglige Hus. Stigningen i fagforeningerne skal ses i lyset af, at forbund under LO og FTF i 2013 mistede yderligere 31.000 medlemmer - ifølge tal fra Faos på Københavns Universitet.


I Det Faglige Hus - A-kasse er det også flere års opsøgende arbejde på erhvervsskolerne, som nu bærer frugt.
- Vi fornemmer, at de unge på erhvervsskolerne er mere lydhøre. Mange har hørt et eller andet om stramninger på kontanthjælp, men bliver alligevel overrasket, når jeg fortæller, at de vil få 6.600 kr. om måneden i kontanthjælp, men 13.300 kr. om måneden i dagpenge, hvis de melder sig ind i a-kassen. De ved inderst inde godt, og de mere end nogensinde skal hjælpe sig selv økonomisk, siger skolekonsulent i Det Faglige Hus, Christina Sørensen.