Skal Kongernes Nordsjælland øge sin turismevækst på sigt er der ingen vej uden om nationalparken. Nationalparken kan sikre destinationen fornyet interesse og flere turister, siger Annette Sørensen, direktør for VisitNordsjælland.

Med en vækst på 6,4 procent er Nordsjællands turismevækst landets største. En vækst, der overgår Københavns på godt 5 procent og resten af Danmarks regioner. 2013 var et godt turismeår for Kongernes Nordsjælland. Den fine sommer kombineret med kulminationen af EU-projektets opgradering af destinationen talte sit eget sprog.


- Men skal væksten fortsætte til gavn for os alle, så er det nu vi skal handle. Og hvad er mere ligetil end at bruge de aktiver vi har fået forærende fra naturens hånd. Vi har alt for længe betragtet guldet i vores baghave som en selvfølge. Vi har ikke været gode nok til at fremhæve de fordele, vi har fået forærende. Vi skal genopdage natur- og kulturhistorien; og vi skal formidle den opdyrkede natur fra jord til bord. Derfor er nationalparken så vigtigt et fælles projekt, siger Annette Sørensen, direktør for VisitNordsjælland.


Nationalpark giver international eksponering


- Fra andre danske nationalparker, eksempelvis Nationalpark Thy, ved vi at den officielle anerkendelse og de tiltag der følger med bl.a. cykelstier, temacenter og naturvejlederuddannelser er med til at placere en destination på landkortet – også internationalt. Allerede tilbage i 2011 fik Nationalpark Thy synlighed i de væsentligste nationale og lokale medier og eksponering i hele 86 forskellige lande. Samtidig tiltrækker en nationalpark et turismesegment som måske ellers ikke ville være kommet til Nordsjælland, siger Annette Sørensen.


Også VisitDenmarks adm. direktør Jan Olsen har oplevet den positive opmærksomhed nationalparkerne skaber:


- Nationalparker er et begreb, som er kendt i hele verden, og som er forbundet med stor herlighed, store og enestående naturoplevelser, spændende historier og alverdens udfoldelsesmuligheder. Og det er alt sammen ønsker, som står meget højt på turisternes ferieliste. Så for hele området vil udviklingen af en nationalpark kunne betyde flere internationale turister, som netop bliver tiltrukket af de nye oplevelsesmuligheder, siger adm. direktør i VisitDenmark, Jan Olsen.


- Nationalparkerne i Thy, ved Mols Bjerge og Vadehavet har opnået stor international anerkendelse og været med til at øge turisternes kendskabsgrad til områderne. I Kongernes Nordsjælland har vi nu alle muligheder for at gøre dem kunsten efter. På vores helt egen måde, naturligvis. Det er en gave at have en destination med så enestående en natur- og kulturhistorie. Visionerne er der.

Nordsjællands borgmestre er rørende enige; både om at der skal være en nationalpark og om plaseringen af hovedportalen, som naturligvis skal ligge der, hvor cistercienser-munkene grundlagde Skandinaviens største kloster i 1151, Esrum Kloster & Møllegaard, siger Annette Sørensen.