Naturstyrelsen afholdte i weekenden en Bioblitz i Gribskov, hvor mere end 60 frivillige fik til opgave at undersøge, hvor mange dyre- og plantearter de kunne finde på 24 timer.

Med forstørrelsesglasset hængende rundt om halsen og iført den grønne, skovrigtige dresscode er de mere end 60 fremmødte klar til at begive sig ud på en såkaldt Bioblitz i Gribskov i Nordsjælland, hvor flest muligt dyre- og plantearter skal observeres og registreres på en 24-timers tur rundt i skoven.

En anderledes tur i skoven venter dem, hvor sten skal vendes, træstubbe skal rulles rundt, og vandhuller skal gennemtrawles for kryb og kravl.

- Vi vil give de skovbesøgende en oplevelse af, at den danske natur ikke bare er det, man umiddelbart ser ved første øjekast. De vil se, at der findes alle mulige forskellige dyre- og plantearter i skovbunden, som de ikke får øje på, når de går, løber eller cykler en tur i skoven, fortæller skovrider Jens Bjerregaard Christensen, Naturstyrelsen i Nordsjælland.

Naturstyrelsen har taget initiativ til Bioblitzen for at undersøge, hvordan biodiversiteten – altså dyrenes og planternes mangfoldighed – har det netop i Gribskov.

Vigtigt at få styr på arterne

Bioblitzen i Gribskov skal hjælpe med at finde ud af, hvilke dyre- og plantearter der befinder sig i Gribskov lige nu. Og der er mange af dem.

De mange naturinteresserede er spredt i små grupper over hele skoven. Nogle grupper leder efter insekter, andre jagter svampe, imens skovens træer optager en helt tredje gruppe.

- Det at finde og beskrive nye arter er en meget vigtig opgave, hvis vi i fremtiden vil sikre naturens mangfoldighed. Vi ved fra forskningen, at flere arter er truet af udryddelse, og vi har behov for at få et mere præcist billede af, hvad der findes i naturen, for at vi kan passe ordentligt på den. Det kan en Bioblitz hjælpe os med, siger Jens Bjerregaard Christensen.

Naturstyrelsen har i dagens anledning inviteret flere natureksperter med i skoven, som hjælper med at identificere de arter, de frivillige finder.

- Det er dejligt, at man som almindeligt menneske bare kan spørge rigtige eksperter til råds, så man kan få svar på alt, hvad man vil vide om små biller, larver, edderkopper, svampe, og hvad der nu ellers dukker frem fra skovbunden.

I øjenhøjde med dyrene

Næsen er helt nede i jorden, og fingrene er fyldt med jord.

Naturelskerne deler skovbunden i to med deres hænder som en hund, der graver sit kødben op. Sådan ser det ud, når en naturelsker går i gang med at finkæmme skoven for dyre- og plantearter.

En af dem, der har valgt at bruge sin lørdag i naturens tegn, er pensioneret botaniker Ole Lyshede, som hjælper med at artsbestemme de planter, der bliver fundet.

- Jeg er lidt af en nørd, så jeg kan godt lide arrangementer som dette. Det er en dejlig dag i naturens selskab med ligesindede nørder. Og så håber jeg, at jeg bliver klogere på biodiversitet, siger Ole Lyshede.

Rundt om på ruten i Gribskov er der mange forskellige fagpersoner, som oplyser de frivillige om dyrenes og planternes liv, så alle bliver lidt klogere på, hvad de har fundet.

Svampeelskere får ny viden

Hver gang en person finder en ny art, går der ikke mange sekunder før, der står en lille rundkreds rundt om den heldige naturnørd. Der bliver diskuteret og udtrykt begejstring.

En anden deltager til Bioblitzen er Lisbeth Randstrup, som har fundet nogle små røde svampe, der stolt bliver vist frem.

- Er de ikke flotte? De skal med hjem og under mikroskop, siger hun.

Lisbeth har altid samlet svampe, men nu er det blevet en hel hobby.

I sin medbragte picnickurv har hun systematisk opdelte rum, som de forskellige svampe ligger i, inden de skal undersøges nærmere under mikroskopet.

Lisbeth Randstrup har fundet et stykke træ, som ved første øjekast ikke ser ud af noget særligt, men med et trænet øje er det ikke svært at få øje på de bittesmå svampe, der har bidt sig fast i træets bark.

Lisbeth er begejstret, selvom det slet ikke er første gang, hun har denne type svamp med hjem.

- Der er gået sport i den. Jeg er med i klub 500, (en svampeklub for medlemmer, der har fundet 500 forskellige svampearter, red.) men nu har antallet af svampe, jeg har fundet, nået 608. Der er jo tusindvis af arter. Men jeg elsker især de svampe, der er fuldstændig uinteressante for almindelig dødelige, der bare gerne vil have en kantarel med hjem, fortæller hun.

790 arter blev ”bioblitzet”

Efter 24 timer kan de frivillige se tilbage på en dag, hvor de har bevæget sig fra at undersøge insekternes verden til at lytte til fuglefløjt tidligt om morgenen.

Og tiden er nu inde til, at Naturstyrelsen kan offentliggøre, hvor mange arter de frivillige har været med til at finde.

- Vi har fundet i alt 790 arter*, så det er vi rigtig godt tilfredse med, fortæller skovrider Jens Bjerregaard Christensen.

Naturstyrelsen inviterer til Bioblitz igen fredag 13. juni på Kalvebod Fælled på Vestamager ved København.