Der er forskel på, hvornår børnenes skoleferie starter og slutter i Europa. Og det kan være en god idé at undersøge, hvis man vil undgå de længste køer på vejene og højeste priser på hoteller og ferieboliger, lyder rådet fra FDM travel og FDMs ferierådgivning. 

I disse uger sidder mange danskere og planlægger årets sommerferie. Og vil man gerne rejse uden om den værste industriferie og den deraf følgende kø på vejene og samtidig spare penge, bør man overveje at rejse i den første uge af skolernes sommerferie, som begynder den 30. juni.

”Priserne på ferieboliger er dyrest i slutningen af skolernes sommerferie, da det også er her sydeuropæerne vælger at holde deres ferie, og de populæreste steder bliver hurtigt udsolgt.

Så har man muligheden, kan det bestemt godt svare sig at rejse i uge 26 i stedet for uge 29. Mange steder er der opvarmet pool, så selv hvis havet ikke er blevet rigtigt varmt, kan man sagtens bade i poolen”, siger Jan Lockhart, adm. direktør i FDM travel.

I samarbejde med FDMs tyske søsterklub ADAC har FDM travel udarbejdet en oversigt med skoleferierne i en række europæiske lande. Og tendensen er klar: jo senere i skolernes sommerferie man holder ferie, des flere andre lande holder også ferie.

Et pristjek fra FDM travel på danskernes favorit kør-selv land, Italien, viser, at en familie på to voksne og to børn sparer omkring 1.500 kr. ved at rejse, når børnenes skoleferie starter i stedet for at rejse i uge 29 eller 30 midt i juli.

Vælger man at flyve, er besparelsen omkring 1.000 kr. pr person ved at rejse i slutningen af uge 26. Men det er ikke kun i forhold til økonomien, at det er en god idé at rejse tidligt. Sommertrafikken bliver kun værre, jo længere ind i skoleferien man kommer.

Ikke mindst hvis turen går sydpå gennem Tyskland.

”Det er altid en god idé at undersøge, hvornår nabolandet holder ferie, så man undgår den værste ferietrafik. Skal man sydpå, kan man undgå noget ferietrafik ved at rejse i de første par uger af skolernes sommerferie. Helt generelt bør man undgå at køre fredag eftermiddag og om lørdagen, og man kan med fordel rejse en dag før og så tage en overnatning på vejen.

Vælger man alligevel industriferien, skal man tjekke, hvornår delstaterne i Tyskland begynder deres ferie og ellers følge vores råd om at køre tidligt og gerne undgå weekenden”, siger Frederik Valmin, feriekonsulent i FDMs ferierådgivning.

Vil man slippe for feriepakkede motorveje kan man overveje at flyve og kombinere billetten med leje af bil. Overvejer man den model, er det en god idé at bestille allerede nu, da billetprisen kun vil stige frem mod sommerferien, ligesom man risikerer, at man ikke kan få den ønskede udlejningsbil i lufthaven.