En rundspørge fra Dansk Industri viser, at næsten hver tredje virksomhed i Nordsjællands kommuner forgæves har søgt efter en medarbejder i det seneste år. I Allerød og Gribskov kommuner er manglen på medarbejdere størst, mens det har været meget lettest i Nordsjælland at finde nye medarbejdere Hørsholm, Furesø og Frederiksund kommuner.

Under coronakrisen måtte rigtig mange virksomheder fyre folk. Men knap er krisen ovre før manglen på medarbejdere er udtalt igen – Nordsjælland er ramt på lidt lavere niveau end resten af landet. Værst ser det ud i Allerødmed 41,7 procent og Gribskovmed 39,7 procent, der forgæves har søgt efter nye ansigter til medarbejderstaben. Men også i Egedal, Halsnæs og Helsingør kommuner er manglen på medarbejdere over gennemsnittet for Nordsjælland. Og ifølge Jørgen Simonsen formand for Dansk Byggeri Nordsjælland bliver det næppe bedre foreløbigt.

- Tallene er dramatiske. Og bag tallene er der mange bekymringer hos vores medlemmer – både i byggeriet og i industrien. For manglen på kvalificerede medarbejdere har ikke et quick-fix. Inden for langt de fleste fag tager virksomhederne de lærlinge, som der er. Men der er slet ikke nok, som søger den faglærte vej, siger Jørgen Simonsen.

Jørgen Simonsen opfordrer til politiske reformer, der eksempelvis kan skaffe flere danskere ind på erhvervsskolerne på sigt, give bedre muligheder for at hente international arbejdskraft eller på anden måde skaffe flere medarbejdere.

- Vi oplever allerede nu virksomheder, som på grund af mangel på arbejdskraft må sige nej til ordrer. Så hvis vi skal forhindre, at mangel på nye medarbejdere står i vejen for væksten i vores område, så er det nødvendigt med hjælp fra Christiansborg, siger Jørgen Simonsen.

Generelt for hele Danmark er det virksomheder tæt på de store byer, som har færrest problemer med at finde medarbejdere – i Nordsjælland er billedet mere broget. Her står det bedst til i Hørsholm med 16,7 procent af virksomhederne, der har forsøgt at rekruttere forgæves efterfulgt af Furesø med 24,6 procent og Frederiksund med 25,4 procent.

Samlet er det 29,8 procent af Nordsjællands virksomheder, der forgæves har forsøgt at hyre arbejdskraft. På landsplan er det 31,2 procent.

Procentandelen af virksomheder i Nordsjælland, der forgæves har forsøgt at hyre arbejdskraft i det seneste år:

Nordsjælland

29,8

Allerød

41,7

Egedal

31,9

Fredensborg

28,3

Frederikssund

25,4

Furesø

24,6

Gribskov

39,7

Halsnæs

32,0

Helsingør

31,8

Hillerød

29,2

Hørsholm

16,7

Rudersdal

28,1