Foråret er tid for skinnefræsning, og denne gang besøger det særlige skinnefræsetog også Kystbanen, som får besøg af det store specialtog i midten af april. På en nat kan skinnefræseren slibe op til tre ton jern af skinnerne. I seks nætter besøger fræseren dele af Kystbanen.

 

Fræsetoget fjerner en stor del af de revner, der opstår på kørekanten af skinnerne, inden de vokser sig store. Det betyder, at skinnerne holder længere, og samtidig reducerer fræsningen risikoen for skinnebrud.

 

"Ved at fræse skinnerne, sørger vi for, at de kan holde længere. Det betyder færre hastighedsnedsættelser, færre skinnebrud og færre skader, der skal udbedres, siger Pernille Skovrup, vedligeholdelsesleder i Banedanmark.

 

Fræsehjulene på den 155 ton tunge skinnefræser kan fræse over en millimeter af togskinnen pr. passage. Da det normalt kræver det mellem 1-3 fræsninger, inden revnerne er forsvundet, så betyder det også, at der fræses store mængder jern af skinnerne, når fræsetoget kommer forbi.

 

"På en nat kan toget fræse op til tre ton jern af skinnerne. Jernspånerne bliver herefter opsamlet, kontrolleret, sorteret og bearbejdet, inden de bliver genanvendt," siger Pernille Skovrup.

 

Det går langsomt, når fræsetoget sætter sine fire fræsehjul og to slibehjul i skinnerne. Når der fræses skinner, bevæger toget sig fremad med en hastighed på under 1 km/t.

 

Kører om natten - klargøres om dagen
Fræsetoget kører om natten, så togdriften generes mindst muligt. Om dagen bliver det renset og klargjort. Klargøringen kan give støjgener for naboer, der bor tæt ved togets standplads. I hele perioden holder toget i dagtimerne parkeret på Københavns godsbanegård.

 

Fræsetoget kører efter følgende plan.

 

15.-16. april: Nivå-Snekkersten
16.-17. april: Skodsborg- Klampenborg
17.-18. april: Skodsborg-Hellerup
18.-19. april: Klampenborg-Hellerup
19.-20. april: Klampenborg-Hellerup
20.-21. april: Klampenborg-Østerport

 

Fakta om fræsetoget

Fræsetoget er 44 meter langt og vejer 155 ton med fræsespånerne. Det har to fræsehjul og et slibehjul i hver side. Togets kørehastighed er max 70 km/t. Når det fræser skinner, kører det op til 0,6 km/t.
Det støjer kun moderat, når skinnefræseren arbejder.