I de kommende to uger er der fokus på cykelsjov, bevægelse og motorik, når Børneulykkesfonden for første gang nogensinde afholder cykelugen ”Hej skal vi cykle?”. Ugen skal gøre de små sikrere på de to hjul og stimulere deres motorik, fordi for mange børn i Danmark har sansemotoriske vanskeligheder.


Børnene kender allerede cyklerne fra hverdagen på børnehavernes legepladser, men cyklerne spiller en anden og vigtigere rolle i den landsdækkende ”Hej skal vi cykle?”-kampagne, der triller af stablen i uge 36. I alt er 2152 børn fra 70 institutioner landet over med i kampagnen. Kampagnen sætter fokus på cykelsikkerhed via et omfattende læringsmateriale med forslag til aktiviteter, som udfordrer og styrker børnenes motoriske færdigheder og gør dem mere sikre på cyklerne. 

Og det er der god grund til, for undersøgelser viser, at mange børn i Danmark har problemer med motorikken. Undersøgelsen Tidlig Indsats viser, at børn 44 % af de 3,5-årige børn havde mindre sansemotoriske vanskeligheder, imens 4 % havde gennemgribende sansemotoriske vanskeligheder (2016). Derfor er netop stimulering af de tre primære sanser fokus i læringsmaterialet.

 

“Bevægelse er vigtig for alle, men især børn under udvikling har brug for at bevæge sig, så meget som overhovedet muligt! Når børn cykler, styrker de balancen, bevægelsernes præcision og kropsbevidstheden. Cykling er leg, bevægelse og en sund transportmulighed,” siger ergoterapeut Signe Tange fra Børneulykkesfonden, der har været med til at udvikle læringsmaterialet.

 

God motorik forhindrer ulykker

Med ”Hej skal vi cykle?” leger børnene en masse cykellege og prøver forskellige aktiviteter på cyklerne. Cykeløvelserne er bygget op omkring kampagnens legeredskaber, ”cykelsten” og ”cykelskiver”, som er udviklet i samarbejde med designvirksomheden bObles. Omdrejningspunktet for alle øvelser og lege er, at børnene får brugt kroppen, mens de har det sjovt sammen. Børnene bliver gode til at navigere, holde balancen, cykle i forskelligt tempo, tage hensyn til andre, give signaler på cyklen og meget mere.

 

”At mestre kroppen og cyklen er essentielt for at blive en god trafikant, og derfor er cykellegene udviklet for at styrke børnenes motoriske kompetencer. Det kombineret med læring om trafiksikkerhed giver et godt fundament for at undgå ulykker i trafikken,” udtaler Generalsekretær i Børneulykkesfonden, Henriette Madsen.