34 europæiske UNESCO-verdenskulturarv steder mødes i Nordsjælland for at fremme Europas kulturarv. Som eneste sted i Danmark har UNESCO peget på Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland, der skal få flere oversøiske turister til at rejse efter unik kulturhistorie. I samarbejde med National Geographic etablerer UNESCO for første gang et fælles europæisk turismesamarbejde, som skal vække verdensarven til live.

18. juni kommer 34 verdenskulturarv steder til Nordsjælland. Sammen med Olympen og den italienske by San Gimignano er det franske slot, Versailles, blandt andre udvalgt til at sætte fokus på Europas spektakulære kulturarv.

Parforcejagtlandskabet er den eneste danske UNESCO-attraktion, der for EU-midler skal gøre internationale turister opmærksomme på Europas kulturperler. De seks involverede nordsjællandske borgmestre og VisitNordsjælland har sat de andre UNESCO-sites stævne for at vise, hvorfor et jagtlandskab kan være værd at rejse langt efter på lige fod med Europas smukkeste slotte.

- Parforcejagten er et enestående eksempel - og det eneste af sin art i verden - på hvordan en konge har demonstreret sin magt gennem et landskab. Vi har en helt unik fortælling og en kulturhistorie, der i dette attraktive selskab får nyt liv, og turisterne til at rejse hertil. Med jagtryttere og vild mad over ild glæder vi os til at give de andre attraktioner en smagsprøve på, hvad Kong Christian 5. satte i scene, når han inviterede på jagt, siger Thomas Lykke Pedersen, borgmester i Fredensborg Kommune, på vegne af Parforcejagtlandskabets ejerkommuner.

UNESCO peger på gemt kulturperle

Fremstødet tæller 34 ud af UNESCOs 366 seværdigheder, og det danske Parforcejagtlandskab har fået en fornem placering under kategorien "Royal Europe" i et visuelt digitalt univers bygget op af UNESCO i samarbejde med National Geographic.

- For første gang etablerer vi nu et fælles europæisk turismesamarbejde. Formålet er ikke bare at skabe oplevelser og vække verdensarven til live i form af vores nye website, men også at opfordre turisterne til at rejse bæredygtigt, tage del i lokale kulturelle aktiviteter og støtte det kreative erhverv. Vi giver vores bud på de verdensarv steder, der i den grad fortjener ekstra opmærksomhed, og som vi mener kan få turisterne til at få øjnene op for diversiteten i Europas kulturhistorie, siger Peter Debrine, Senior Projekt Officer, UNESCO.

- Eksponering af Parforcejagtlandskabet sammen med Europas ypperste kulturperler vil uden tvivl få internationale turister til at få øjnene op for vores unikke natur, men også for den historie, der ligger gemt i det særegne landskab. Vi ved, at turister rejser efter UNESCO-kulturarv og forventer med dette tiltag at se flere turister bevæge sig ud i landskabet for at få et lille stykke nordsjællandsk kulturhistorie med hjem, siger Annette Sørensen, direktør, VisitNordsjælland.

Udflugt i kongens fodspor

De udvalgte UNESCO-verdensarv attraktioner, UNESCO og National Geographic mødes fra d. 18.-20. juni, hvor kommunerne: Allerød, Fredensborg, Gribskov, Hillerød, Lyngby-Taarbæk, Rudersdal og VisitNordsjælland er vært ved et arrangement, hvor der skal arbejdes på, at tiltrække flere oversøiske turister, men som også byder på en udflugt i kongens fodspor med sejltur over Esrum Sø, vildt over ild ved Kongens Bøge og jagtryttere i fuld uniform.