Tirsdag den 2. september besøger Fødevareminister Dan Jørgensen Børnehusene Kokkedal for at se det Grønne Værksted og høre om Projekt Madspild - et samarbejde med Rema 1000, hvor børn i institutionerne laver mad af råvarer, som er i fare for at ende som en del af de 540.000 ton mad, vi danskere samlet set smider ud om året.

Når Dan Jørgensen gæster Børnehusene Kokkedal, vil han få lejlighed til at se og høre om, hvordan de sammen med Rema 1000 sætter fokus på madspild med spiseaftener for de 4-årige børn og deres forældre. I områdeinstitutionens udendørs køkken og urtehave Det Grønne Værksted er børnene med til at tilberede aftensmad til forældrene af råvarer, som supermarkederne ellers ville smide i containeren. Formålet med projektet er at vise, hvor mange mennesker, der kan bespises med god og sund mad, som ellers var endt på forbrændingen. Der anvendes naturligvis udelukkende råvarer, som er forsvarlige at bruge, og Fødevarestyrelsen har givet tilladelse til projektet.

Fødevareministeren vil under besøget i Børnehusene Kokkedal få mulighed for at observere børnenes aktiviteter i Det Grønne Værksted, og høre om hvordan madspild som en pædagogisk aktivitet, understøtter udviklingen af børnenes forståelse for økologi, bæredygtighed og miljøet.

”Børnehusene Kokkedal går forrest og sætter sammen med børnene fokus på, hvor mange friske råvarer der kan bruges til sund og nærende kost. Ved at deltage i projektet får børnene en større forståelse for madspild, og forældrene er også med til at sætte fokus på problemet ved at deltage i spiseaftener. Jeg er sikker på, at fødevareministeren bliver imponeret, når han ser, hvordan der arbejdes med madspild i Børnehusene Kokkedal”, siger borgmester Thomas Lykke Pedersen.

Børnene lærer om natur og madlavning
Børnehusene Kokkedal har i forvejen gennem projekt Det Grønne Værksted gode muligheder for at arbejde med børnenes læring i og omkring madlavningen. I det grønne værksted dyrker børn i institutionerne selv grøntsager, lærer om naturen og om tilblivelsen af fødevarer, ligesom de går i køkkenet med de voksne for at omsætte årstidens afgrøder til lækker mad.

Besøget varer ca. 40 minutter og vil indeholde en rundvisning i Børnehusene Kokkedals Grønne Værksted. Børn fra børnehaven vil være med under besøget, ligesom en delegation bestående af blandt andre borgmester Thomas Lykke Pedersen, skole- og institutionschef Sus Emmery, områdeleder Kristina Avenstrup, projektleder Camilla Lindhardt, leder af Rema 1000 i Kokkedal Frederik Obelitz og formanden for forældrebestyrelsen i Børnehusene Kokkedal Lars Schmidt deltager og vil følge ministerens besøg.

Børnehusene Kokkedal forventer at bespise ca. 300 personer i løbet af projektperioden. Men bruges al den kasserede mad, som aftale med Rema 1000 giver adgang til, kan alle områdeinstitutionens børn og forældre reelt bespises. I forbindelse med projektet har Børnehusene Kokkedals økologiske Fælleskøkken udarbejdet en bog om madspild, hvor forældre og andre interesserede kan få tips og idéer til, hvordan madspild minimeres i den daglige husholdning.


Program for besøget tirsdag den 2. september kl 16.15- 16.50

Sted: Børnehusene Kokkedal Broengen 2-4, 2980 Kokkedal
16.15 Ministeren bydes velkommen af områdeleder Kristina Avenstrup
16.20 Rundvisning i Det Grønne Værksted og introduktion til projektet v. projektleder Camilla Lindhardt Rasmussen
16.40 Drøftelser mellem ministeren, formand for områdebestyrelsen Lars Schmidt, Skole- og Institutionschef Sus Emmery og Kristina Avenstrup
16.50 Tak for i dag