Da HM Dronningen og HKH Prinsgemalen i går indviede det genskabte barokanlæg, Brede Allé, i Fredensborg Slotshave skete det med fest og farver, og der blev endnu engang sat positiv fokus på kongeslottet.

Fredensborg Slot og Slotshave tiltrækker hvert år tusindvis af turister – og den store opmærksomhed smitter af på livet i byen Fredensborg. Sådan har det været i århundreder.

Fredensborg Slot blev opført i 1722 – og i årene efter blev de første bygninger opført udenfor slotshaven. Store Kro blev opført i 1723 til at huse gæster, der skulle i audiens på slottet – og siden kom andre huse og boliger til. I første omgang var der tale om støttefunktioner til slottet; håndværkere, købmænd, smede. Det blev starten på Fredensborg by.

”Uden Fredensborg Slot – ingen Fredensborg by.  De historiske bånd mellem kongeslottet og Fredensborg by og dens borgere er unikke, stærke og langtidsholdbare. I århundreder har slottet tiltrukket mange gæster og turister fra hele verden.

Og det har betydet mere liv, aktivitet og handel i Fredensborg by. Vi nyder godt af slottet”, siger borgmester Thomas Lykke Pedersen og fortsætter:  

”Borgerne i byen er stolte over at være nabo til kongeslottet. Det ses tydeligt hvert forår, hvor lokale foreninger og borgere afholder det populære fakkeltog til slottet og byder HM Dronningen og den kongelige familie velkommen til en ny sommer i Fredensborg.

Slotshaven er samtidig et trækplaster for byens borgere, der nyder den smukke have til motion, afslapning og oplevelser i naturen. Med Styrelsen for Slotte og Kulturejendommes genskabelse af det gamle barokanlæg bliver den lokale glæde ved slottet og slotshaven endnu større.”

Borgmester Thomas Lykke Pedersen deltog selv i indvielsen af barokanlægget i går. Han fik følgeskab af 1. viceborgmester Ulla Hardy-Hansen, 2. viceborgmester Carsten Wulff, formand for Plan- og Klimaudvalget Lars Simonsen og kommunaldirektør Kim Herlev Jørgensen.

På billedet ses fra venstre:

Kommunaldirektør Kim Herlev Jørgensen, 2. viceborgmester Carsten Wulff, 1. viceborgmester Ulla Hardy-Hansen, borgmester Thomas Lykke Pedersen, Ole Birch fra Bådfarten Esrum Sø, formand for Plan- og Klimaudvalget Lars Simonsen samt Jes Petersen formand for Fredensborg Handels- og Håndværkerforening.

Fakta:

Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme har i perioden 2005-2013 gennemført en omfattende genoprettelse af barokanlægget Brede Allé, hvor de gamle allétræer er blevet udskiftet, skulpturer restaureret eller genhugget og det store lave bed foran slottet er blevet nyfortolket. Projektet er blevet gennemført takket være en bevilling fra A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formaal.