Den 11. september på Høstmarkedet i Fredensborg begynder processen med at høre borgernes ønsker til det kommende nye bibliotek i Jernbanegade i Fredensborg. Inden da har Kulturudvalget søgt inspiration i andre byer.

Kulturudvalget har netop været på en kort inspirationstur til Maltfabrikken i Ebeltoft og Herning Bibliotek for at hente inspiration og erfaringer til udvikling af det nye Fredensborg Bibliotek.

Turen var dermed en optakt til de kommende måneder, hvor Fredensborg Kommune inviterer alle interesserede og aktører i og omkring Fredensborg til at deltage i udviklingen af fremtidens kulturelle mødested og bibliotek.

Startskuddet til den proces lyder den 11. september, hvor Fredensborg Kommune er til stede på Fredensborg Høstmarked og fortæller om projektet og lytter til gode ideer og andre input til fremtidens kulturelle mødested og bibliotek i Fredensborg. Alle er velkomne til at komme forbi.

Afsættet er som bekendt, at Fredensborg Kommune har købt de tidligere KIWI-lokaler i Jernbanegade 3, så Fredensborg Bibliotek på længere sigt kan flytte ned i gadeplan og åbne bibliotekets rammer ud mod bylivet.

Kulturudvalget søgte inspiration

Onsdag den 11. august besøgte Kulturudvalget de to spændende og forskellige bud på biblioteker og kulturelle mødesteder, som skaber fællesskaber for både borgere, brugere og andre besøgende i moderne biblioteksrammer.

Fra Kulturudvalget deltog formand Ulla Hardy-Hansen (C), næstformand Carsten Nielsen (A), Carsten Wulff (V), Bettina Bové (B) og Tinne Borch Jacobsen (V).

Formand Ulla Hardy-Hansen sagde efter hjemkomsten fra inspirationsturen:

"Det var spændende og interessant at se, hvor forskelligt man har grebet opgaven med biblioteket som byens samlingspunkt an i andre kommuner. Nu glæder vi os meget til at komme i gang med udviklingen af Fredensborg Bibliotek og tale med borgerne om deres behov og ideer".

Turens første besøg var på Maltfabrikken i Ebeltoft, som er Djurslands nye kulturcentrum med både scene, spillested, spisehus, iværksætteri, galleri, mikrobryggeri, ungdomshus, kunstnerboliger, værksteder osv. Herudover har Ebeltofts bibliotek, lokalhistoriske arkiv og museum også til huse i den gamle maltfabrik, der lukkede i 1998.

Ebeltoft er en by på godt 7.000 indbyggere samt en del turister og kan derfor sammenlignes med Fredensborg i forhold til at skabe et bibliotek som et samlingspunkt for viden, kulturhistorie, kunst, erhverv osv.

Efter Maltfabrikken og Ebeltoft gik turen til Herning Bibliotek, som ligger i centrum af Herning.. Her åbnede det nye Herning Bibliotek i 2014 og siden har byggeriet vundet priser og anerkendelse for transformationen fra en uskøn betonbygning til et moderne storbybibliotek.

Bygningen var oprindeligt en nedlagt dagligvarebutik, ligesom i Fredensborg, og Herning Kommune købte bygningen med det formål at skabe et mødested i centrum af bymidten og skabe et knudepunkt for kulturtilbud og litteraturformidling, men også et demokratisk byrum med plads til alle. Både bygningen, placeringen og formålet læner sig op ad den vision og det idéoplæg, som Fredensborg Byråd har formuleret for fremtidens Fredensborg Bibliotek.