Tag notesblokken i lommen, kameraet over skulderen og begiv dig på fotosafari blandt kommunens flotteste huse, bygninger og anlæg. Sådan lyder opfordringen fra Fredensborg Kommune, som sætter fokus på arkitektonisk kvalitet, nytænkning og bæredygtighed og uddeler præmier til vinderne i november.

Hvert tredje år præmierer Fredensborg Kommune eksempler på smuk arkitektur. Alle kan indsende forslag til bedømmelseskomiteen

"Med arkitekturprisen sætter vi ekstra fokus på den gode arkitektur, hvad enten vi finder den i villaer, etageboliger, institutioner, erhverv, gårdrum eller andre former for bygninger og anlæg. Men først skal vi jo finde de egnede kandidater, og der har vi brug for borgernes hjælp. Jeg håber derfor, at mange borgere vil bruge en del af den kommende sommerferie på denne sjove og spændende opgave", siger Lars Simonsen, der er formand for Plan-, Miljø- og Klimaudvalget.

Kommunen har mulighed for at uddele forskellige priser hvert tredje år:

Arkitekturpris gives til bygninger eller anlæg, der er udført med arkitektonisk kvalitet, og som er med til at gøre kommunen smukkere og mere klimavenlig eller bæredygtig.

Restaureringspris gives hvis f.eks. en bygning er restaureret med respekt for husets oprindelige arkitektoniske stil og udtryk.

Landskabspris gives til en park eller plads som bidrager positivt til byen, kvarteret, gaden eller det omgivende landskab.

Byggeri og anlæg skal være færdiggjort i 2018, 2019 eller 2020 eller være færdige i et sådant omfang, at beslutningsgrundlaget for en præmiering kan forsvares.

Endvidere kan kommunen tildeleen Klassikerpris til bygninger eller anlæg opført uden for den ellers angivne tre-årige periode, ligesom der også gives mulighed for at give en påskønnelse til organisationer, foreninger eller personer der har gjort en særlig indsats for at øge den arkitektoniske kvalitet i Fredensborg Kommune.

Ved præmieringen kan kommunen lægge vægt på:

At byggeriet eller anlægget fremtræder smukt og i høj arkitektonisk kvalitet
At der bidrages til arkitektonisk nytænkning i et nutidigt eller moderne formsprog
At der bidrages positivt til byen, kvarteret, gaden eller det omgivende landskab
At der er skabt gode rammer for hverdagsliv og brugskvalitet - herunder tilgængelighed for alle
At der er tænkt klima og bæredygtighed ind i materialevalg, realisering og drift, eller
At der er tale om en smuk renovering af en gammel bygning med udgangspunkt i bygningens oprindelige arkitektur.

Bedømmelseskomiteen består af:

Formand for bedømmelseskomiteen, Formand for Plan, Miljø og Klimaudvalget, Lars Simonsen (B)
Medlem af byrådet Louise Mehnke (S)
Medlem af byrådet Carsten Bo Nielsen (V)
Repræsentant for Akademisk Arkitektforening, Arkitekt maa Charlotte Algreen
Planchef, Center for Byudvikling, Miljø og Erhverv, Jens Ulrik Romose
Sekretær (uden stemmeret) for bedømmelseskomitéen, Center for Byudvikling, Miljø og Erhverv, arkitekt MAA, Claus Steffensen
Selve prisoverrækkelsen sker ved et arrangement på Rådhuset i Kokkedal, onsdag den 3. november 2021 kl. 15:30-17

Fakta: Sådan kan du være med

Borgerne, offentligheden og erhvervslivet har mulighed for at bidrage med forslag til præmieringen af god arkitektur fra i dag og frem til og med den 2. august 2021.

Du kan indberette forslag til mailadressen Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. . Send gerne en kort beskrivelse af projektet, begrundelse for hvorfor netop dette projekt bør præmieres og medsend gerne fotos eller tegninger.

Kriterierne for præmiering af god arkitektur i Fredensborg Kommune kan læses på www.fredensborg.dk/bygningspræmiering