Svea og Isabella fra Humlebæk søgte Venskabsbyforums rejselegat i 2019 og fik en oplevelse for livet, da de rejste til England for at besøge kommunens venskabsby Sudbury. Nu kan unge under 25 år igen søge 10.000 kr. til at rejse ud og besøge én af de 6 venskabsbyer i Norden, Tyskland og England. Ansøgningsfristen er den 13. marts 2020. 

Da 17 årige Svea Blem og Isabella Bjørnvig, (billedet) sidste år så et Facebook-opslag for Venskabsbyforums rejselegat, krævede det ikke mange overvejelser for de to piger at søge legatet.

”Vi så det begge som en oplagt mulighed for at udvikle vores kompetencer inden for sprog og kultur, samtidig med at vi kunne opleve en by, vi normalt ikke ville tage til. Vi var meget nysgerrige på livet i England og Sudbury”, fortæller de to piger, der gennemførte rejsen til England på egen hånd i juleferien.

Rejselegatet er rettet mod de af kommunens unge, der har lyst til at rejse ud for at blive klogere på sig selv og få nye kompetencer og erfaringer, eller bare er nysgerrige på, hvordan ungelivet leves i andre lande.

”Vi vil gerne bakke op om, at unge fra Fredensborg Kommune får lejlighed til at møde andre kulturer og gøre sig nogle erfaringer, som de kan tage med sig videre i livet”, fortæller formand for Venskabsbyforum Thomas von Jessen, og fortsætter:
”De unge kan med rejselegatet dygtiggøre sig inden for fx sprog, kultur eller sport eller måske endda få inspiration til uddannelsesvalg og fremtiden samt knytte personlige venskabsbånd”.

Svea og Isabella er ikke i tvivl om, at de fik en masse ud af opholdet i venskabsbyen:
”Vi lærte jo flere ting. Dels var det godt at få snakket en masse engelsk, men det var også sindssygt interessant at møde forskellige mennesker og høre om deres hverdagsliv i Sudbury, og hvorfor de netop var havnet her”.

Én ting, der gjorde stort indtryk på pigerne, var den hjælpsomhed, de blev mødt med på turen.
”Vi fik simpelthen så meget hjælp hver gang, vi var i tvivl om noget. Det kunne man godt hive med hjem til Danmark!” fastslår Svea og Isabella, der selv stod for at planlægge deres tur med rådgivning fra kommunen.

De valgte både at tilbringe tid i Sudbury – en stemningsfyldt markedsby ved floden Stour – og bruge nogle dage på at besøge London og metropolens mange spændende attraktioner og museer. Ud af de mange indtryk som de tog med sig hjem i bagagen, hæfter de sig især ved de personlige møder:

”En dag i Sudbury kom vi til en kirke, hvor en ældre dame tog meget pænt imod os. Vi endte med at stå og snakke i lang tid med hende, og hun fortalte, hvordan hun og hendes mand havde mødt hinanden i selv samme kirke, da de var 18. Hun fortalte os også meget om kirken og dens historie. Det var generelt bare en rigtig fin oplevelse”.

Anbefaler andre unge at søge legatet
Svea og Isabella tøver ikke med at anbefale andre unge i Fredensborg Kommune at søge rejselegatet, og hvis de skulle give et råd til de kommende legatmodtagere, er de ikke sene til at svare:

”Vær åbne! Spørg folk, hvis der er noget, I er nysgerrige på og få tips af de lokale til oplevelser og spisesteder”.

Læs mere om Sudbury, venskabsbyer og rejselegatet på www.fredensborg.dk/rejselegat

Fakta:
•Venskabsbyforums rejse- og studielegat uddeles én gang årligt.
•Legatet er på 10.000 kr. til en rejse til en af kommunens seks venskabsbyer. Hvis man rejser to eller tre sammen, kan hver ung få op til 5.000 kr.
•Legatet kan søges af unge under 25 år (ved ansøgningsfristens udløb), der er bosiddende i Fredensborg Kommune.
•Der er ansøgningsfrist den 13. marts 2020.
•Legatet søges via ansøgningsskema, der kan findes på fredensborg.dk/rejselegat
•Der skal vedlægges en motiveret ansøgning
•Ansøgningen sendes til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. senest den 13. marts 2020..
•For mere information om legatet - se fredensborg.dk/rejselegat eller kontakt konsulent i Center for Kultur, Fritid og Sundhed Katharina V. L. Nielsen på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller tlf. 21522101

Fredensborg Kommune har i alt seks venskabsbyer, som de unge kan vælge imellem.
•Håbo i Sverige – 45 km fra Stockholm og Uppsala
•Ingå i Finland – 60 km. fra Helsingfors
•Nittedal i Norge – 25 km. fra Oslo
•Paide i Estland – 70 km fra Tallin
•Sudbury i England – 97 km. fra London
•Bad Berleburg i Tyskland – 120 km fra Köln og Bonn

Fælles for venskabsbyerne er, at det er mindre byer, der ligger naturskønt i transportafstand til større metropoler. De unge har således rig mulighed for både at søge unikke lokale oplevelser i historiske og smukke omgivelser, samtidig med at de kan foretage udflugter til spændende europæiske storbyer med masser af puls.Isabella og Svea fra Humlebæk tog til Sudbury i England og kan klart anbefale unge i kommunen at søge rejselegatet