Med mørkere tider kommer desværre også flere indbrud, viser statistikkerne. Nordsjællands Politi og Fredensborg Kommune har konkrete råd til borgerne om, hvordan de bedre kan sikre sig mod indbrud. 

Hvilket hus ville du vælge, hvis du var tyv? 

Der er mange måder at sikre sit hjem bedre mod indbrud på. En af de mere enkle er fx at sørge for, at der altid er tændt lys i boligen i de mørke timer – som nu kommer i takt med efteråret sætter ind.

Fredensborg Kommune og Nordsjællands Politi har i flere år samarbejdet om at nedbringe antallet af indbrud. Kommunen ligger i dag på en 34. plads på listen over kommuner med flest indbrud pr. 1000 huse – og har dermed markant færre indbrud relativt set end nabokommunerne, fortæller borgmester Thomas Lykke Pedersen:

”Det er en god udvikling og vi kan hver især gøre endnu mere for at gøre det svært for tyvene – og det behøver ikke altid at være dyre alarmsystemer, der skal til. Fx kan vi som naboer også hjælpe hinanden med at holde øje og ringe til politiet, hvis vi ser noget mistænkeligt på vejen. Derudover er der en mængde gode konkrete råd, som politiet anbefaler at følge – og som i høj grad også har effekt i Fredensborg Kommune”.

Politiinspektør Carsten Spliid fra Nordsjællands Politi supplerer med et af de mest effektive forslag:

”Når jeg går en aftentur i mit nabolag, kan jeg med det blotte øje se, at mange borgere ikke bruger et af de nemmeste og billigste værn mod indbrud, nemlig tændt lys i boligen. Det ærgrer mig, for belysning er et effektivt middel til at holde indbrudstyvene væk. Det kan fx ske ved hjælp af tænd/sluk-ure til lamperne, så de tænder automatisk ved 15-tiden, hvor mørket sætter ind. Vi ved, at indbrudstyve typisk går efter de boliger, hvor der tydeligvis ikke er nogen hjemme – og det er jo nemt at få øje på et helt mørkt hus på vejen”, siger Carsten Spliid og fremhæver, at de fleste indbrud i vinterhalvåret sker imellem klokken 15 og 21 og ikke i nattetimerne, som mange måske tror.

De gode råd: Sådan kan du også sikre dit hjem imod indbrud
•Sørg for, at der er lys i hjemmet, når du ikke er hjemme
•Husk at lukke og låse døre og vinduer grundigt
•Sørg for, at værdifulde ting ikke kan ses udefra og gem gerne genstandene kreative steder
•Hav udendørsbelysning, fx med sensorer
•Gør døre og vinduer svære at bryde op
•Lad ikke haveredskaber ligge fremme, lås skuret, og lås stigen fast. Mange indbrudstyve medbringer ikke værktøj, men finder det på gerningsstedet
•Tilmeld dig Nabohjælp
•Ring 114, hvis du ser noget mistænkeligt
•Ring 112, hvis du ser et igangværende indbrud
•Læs flere gode råd på www.botrygt.dk