Hvert år sker mange ulykker på grund af uopmærksomhed i trafikken, og ulykkerne har store personlige og økonomiske konsekvenser. Derfor deltager Fredensborg Kommune i en kampagne fra Rådet for Sikker Trafik for at gøre opmærksom på de farligste situationer i trafikken og hvad man kan gøre for at undgå dem.

På cykel er man især i farezonen i vejkryds. Kampagnen ”Brug 2 sek. mere” skal derfor få billister og cyklister til at orientere sig bedre i kryds, hvor cyklister er særligt udsatte.

På cykel er man især i farezonen i vejkryds.Kampagnen ”Brug 2 sek. mere” skal derfor få billister og cyklister til at orientere sig bedre i kryds, hvor cyklister er særligt udsatte.

Den ekstra orientering og opmærksomhed kan redde både liv og førlighed, og det opfordrer Freja Brabæk Kristensen, der er formand for Infrastruktur- og Teknikudvalget, alle til at huske:

”Selv om vi ofte har lidt travlt, så er det altså bare utroligt vigtigt, at vi altid tager os tid til at orientere os, inden vi kører ud i krydsene. Uanset om det er på cykel eller i bil. For med bare et par ekstra sekunders opmærksomhed kan vi få langt færre af de ulykker, som rammer de uheldige hårdt og brutalt – og nogle gange for livet”.

Ikke alle skader er med i statistikken
Problemet med cyklister, der kommer til skade i trafikken, kan være langt større, end de politiregistrerede tal viser. Skadestuerne og sygehusene har cirka 20 gange flere tilskadekomne cyklister end politiet registrerer. Det er nemlig ikke alle ulykker, politiet bliver kaldt ud til, og der kan være en stor forskel på ulykkernes alvorlighed.

Fokus på de ikke-politiregistrerede ulykker er vigtig, forklarer Jacob Hansen Wrisberg, der er teamleder for Trafik i Fredensborg Kommune:
”Vi vil gerne vide mere om de uheld der sker, hvor politiet ikke kommer ud. Derfor er vi sammen med Nordsjællands politi i gang med at undersøge muligheden for at supplere uheldsstatistik med skadestueregistrering, så vi i højere grad kan fokusere vores trafiksikkerhedsindsatser.”

Det er ofte i kryds, hvor billister og cyklisters veje krydser hinanden, at der kan ske en ulykke. Ofte sker det på grund af uopmærksomhed eller man misforstår den andens hensigter.

Gode råd til at undgå en krydsulykke

Til cyklister:
- Brug 2 sek. mere på at orientere dig grundigt i kryds og ved sideveje.
- Vær opmærksom på højresvingende biler bagfra og venstresvingende biler forfra

Til billister:
- Brug 2 sek. mere på at orientere dig grundigt i kryds og ved sideveje.
- Vær opmærksom på cyklister, når du skal svinge til højre eller venstre.
- Sænk farten inden du drejer.

Fakta: Hvor mange kommer til skade på cykel?
Hver fjerde dræbte eller alvorligt tilskadekomne i trafikken i Danmark er en cyklist. I perioden 2013-2017 udgjorde cyklister 16 procent af de dræbte og 27 procent af de alvorligt tilskadekomne i trafikken. En af forklaringerne er, at cyklister er udsatte, hvis de ender i en ulykke med et motoriseret køretøj, og netop i kryds er risikoen for den type ulykke større.