Lørdag den 4. maj kl. 11-13 inviterer Kulturudvalget i Fredensborg Kommune til fejring af Danmarks Befrielsesdag. I år danner Krogerup Højskole de historiske rammer for en spændende formidling af skolens fortid som politiskole under 2. verdenskrig og tilfangetagelsen af det danske politi i 1944.

 

Krogerup fungerede som skole for kystpolitiet under Besættelsen. Billedet her er fra begyndelsen af 1944 før politiet blev arresteret af tyskerne den 19. september 1944.


I anledningen af 75-året for nazisternes tilfangetagelse af de danske politistyrker foldes historien om kystpolitiet på Krogerup Højskole ud for alle aldre. Gennem en spændende aktivitets- og formidlingsrute kan store og små blive klogere på, hvordan det var at være politibetjent i Kystpolitiet, og hvordan det føltes at måtte flygte og skjule sig for tyskerne.


Fejringen starter i parken, hvor formand for Kulturudvalget, Ulla Hardy-Hansen, byder velkommen. Herefter introducerer højskoleforstander Rasmus Meyer deltagerne til skolens fortid som både politiskole og nazistisk børneskole, inden han sætter gang i de mange aktiviteter.


På ruten gennem Krogerup skovene kan deltagerne på egen krop opleve, hvordan det er at skulle føle sig frem, når man er på flugt, lære krigstidens slang-ord at kende og opfinde en falsk identitet, så man kan skjule sig for fjenden. Den dramatiske historie og aktiviteterne er formidlet både i voksen- og børnehøjde, så alle kan være med. Når ruten er gennemført, venter en hyggelig stund i parken med kaffe og kage, koncert med Sjællands Politiorkester og opvisning ved Nordsjællands Politis patruljehunde.


Fejringen arrangeres i et samarbejde mellem Krogerup Højskole, Lokalhistorisk Forening i Humlebæk, Humlebæk Bibliotek, foreningen Kultur 3050 og Fredensborg Kommune.


Arrangementet afholdes i parken ved Krogerup Højskole lørdag den 4. maj fra 11-13, og det er gratis at deltage. Husk påklædning efter vejret.