Gadeteaterfestivalen Passage, som arrangeres i et samarbejde mellem Helsingør Teater og Dunkers Kulturhus, har 10-års jubilæum.

 

Da Helsingør og Helsingborg for første gang arrangerede gadeteaterfestivalen sammen i 2004 bestod festivalen af mindre end 10 grupper.

I dag tæller festivalen næsten 100 opførelser og arrangørerne af festivalen Irene Grahn fra Dunkers Kulturhus og Jens Frimann Hansen fra Helsingør Teater, som også var dem der indledte samarbejdet for 10 år siden, er ikke i tvivl om hvad vokseværket skyldes. Satsningen på kvalitet og samarbejdet over Øresund.

Det har været de vigtigste forudsætninger for udviklingen af Europas eneste gadeteaterfestival som udspiller sig i to lande.

Med årene er mange andre kommet til. Halmstad, som også har en stor festival, har man samarbejdet med siden 2005. Inden for de sidste tre år er flere af kommunerne fra samarbejdet i nordvest Skåne kommet til bl.a. Höganäs, Åstorp og Landskrona.  Fra Danmark har bl.a. Bornholm, Fredensborg, Hillerød, Roskilde m.fl. samarbejdet med festivalen.  

”Samarbejdet har primært været koncentreret omkring udveksling af teaterforestillinger over Sundet. I de kommende år vil vi også tænke i at udvikle festivalen på begge sider af Sundet sammen”, siger Jens Frimann Hansen. ”Noget af det vi kommer til at sætte i gang allerede i år, er en fælles åbning i Helsingør og en fælles afslutning i Helsingborg, hvor vi vil satse på at lokke publikum over Sundet.”, tilføjer Irene Grahn.

Programmet for festivalen forventes offentliggjort 1. juni. Festivalen åbner 30. juli i Helsingør og slutter 3. august med en familiedag i Stadsparken i Helsingborg.

 

FOTO: Trine Heller Jensen og Jens Frimann Hansen fra Helsingør Teater , Irene Grahn Dunkers Kulturhus og Håkan Persson fra Kulturforvaltningen i Landskrona vil i 2014 være nogle af hovekræfterne bag festivalen.