Louisianas udstilling Arktis tager de besøgende med til et besøg i det både ugæstfrie og dragende islandskab rundt om Nordpolen

Det hvide, enorme, frygtindgydende og fascinerende Arktis er omdrejningspunktet i Louisianas store efterårsudstilling, som netop er åbnet. De tilsyneladende uendelige hvide og ugæstfrie landskaber har i århundrede draget eventyrere og forskere – mange gange i en dødelig kamp for at være den første, der plantede sit lands flag på Nordpolen.

Nordpolen er for længst betrådt, men nu er klimaforandringerne komme i søgelyset. Hvor meget is vil der være tilbage om 50 eller 100 år, og er de sidste rester af de oprindelige kulturer forsvundet?

Arktis er med Louisianas direktør Poul Erik Tøjners ord en cross-over udstilling, som blander de klassiske romantiske billeder, samtidskunst med ekspeditionsfotos og videnskabelige objekter. Udstillingen er kurateret af Poul Erik Tøjner og mag. art i kunsthistorie Mathias Ussing Seeberg.

Den engelske fotograf Darren Almonds billeder af de storslåede landskabet fører ind til udstillingens første tema, Det sublime, som bl.a. viser billeder romantikkens kunstnere, som var betaget af de smukke, men barske og ugæstfrie landskaber.

Udforskningen af Arktis havde sine store menneskelige omkostningen.

I sektionen Undergang vises for første gang 93 fotografier, reddet efter polarforskeren Salomon Andrées tragiske forsøg på at nå Nordpolen i en ballon.

Andre temaer er Mytologier og Stemmer og ansigter, som omhandler mennesker som bor eller længes efter at bo i Arktis.

Endelig præsenterer udstillingen 14 interviews med forfatte, videnskabsfolk, kunstnere og politikere, som fortæller om deres forhold til Arktis, blandt andre dna-forskeren Eske Willerslev, EU's klimakommissær Connie Hedegaard og geologen Minik Rosing. Alle samtalerne vil efter weekenden blive lagt ud på Louisianas hjemmeside.

Arktis kan ses frem til 2. februar 2014.

{fcomments on}