Kunstmuseet Louisiana i Humlebæk har brug for hjælp til at finde værker af kunstneren og malermyten Jens Adolf Jerichau. Eftersøgningen af forsvundne eller ukendte værker er allerede i fuld gang. I oktober 2021 åbner museet en udstilling med J.A. Jerichau, og håbet er, at udstillingen bringer nye værker frem i lyset.

I det seneste nummer af Louisiana Magasin, der udkom i slutningen af november, efterlyste museet værker af den danske kunstner J.A. Jerichau (1890-1916), og nu udvides eftersøgningen til hele Danmark. "Vi er enormt spændte på at se, hvad der kan komme ud af at bede folk på tværs af landet om hjælp", fortæller Mathias Ussing Seeberg, der er museumsinspektør på Louisiana og tilrettelægger af udstillingen.

Efterlysningen i Louisiana Magasin har på få uger givet en håndfuld interessante henvendelser, og dem vil Mathias Ussing Seeberg dykke ned i. "Vi håber at, der dukker værker op, som kan gøre den kommende præsentation af J.A. Jerichaus værk endnu rigere", fortæller Mathias Ussing Seeberg.

Ukendte og forsvundne værker

Efterlysningen gælder værker som er ukendte eller forsvundne, som eksemplet på denne sort hvide kopi, der, ifølge kunsthistoriker Troels Andersen, forestiller Alexander den Store og er malet i 1912.

Det er næsten 40 år siden, at en omfattende præsentation af kunstnerens arbejder blev udstillet på Sophienholm nord for København. "Flere af værkerne fra denne udstilling og fra Troels Andersens monografi fra samme periode er i dag forsvundne. Ejer man et af dem, er vi altså også interesserede i at høre om det", fortæller Mathias Ussing Seeberg.

Hvis man ejer eller kender til en som ejer et måske ukendt eller forsvundet værk af J.A. Jerichau, må man meget gerne kontakte museumsinspektør på Louisiana Mathias Ussing Seeberg med et foto af værket på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.. Alle oplysninger behandles fortroligt. Arbejdet med udstillingen sker i tæt dialog og samarbejde med kunsthistoriker Mikael Wivel, så har man været i kontakt med ham, behøver man ikke at henvende sig. Mikael Wivel har for nyligt udgivet bogen Penslen og pistolen - maleren Jens Adolf Jerichau. 

Inspiration for blandt andre Jorn og Kirkeby

Jens Adolf Jerichau levede et kort liv, han begik selvmord i Paris som 25-årig. På trods af sit korte virke, nåede han at sætte et væsentligt aftryk på dansk kunsthistorie.

Jerichau var en inspiration for senere generationer af danske malere, ikke mindst de to centrale figurer, Asger Jorn (1914-1973) og Per Kirkeby (1938-2018). Det er blandt andet den virkningshistorie, der placerer Jerichaus værk centralt og uomtvisteligt i fortællingen om udviklingen i dansk kunst.

Foruden hans rivende kreative udvikling er Jerichaus korte og tragiske livshistorie også bemærkelsesværdig. Ikke mindst en række venskaber og bekendtskaber, der havde både personlig og kunstnerisk betydning - eksempelvis venskabet med Axel Salto (1889-1961) og det sene møde med Pablo Picasso (1881-1973). Sidstnævnte inviterede Jerichau med på en rejse til Bretagne for at male sammen, en invitation Jerichau ikke desto mindre takkede nej til.

Kort om J.A. Jerichau

J.A. Jerichau var ud af en kunstnerslægt og opkaldt efter sin bedstefader, billedhuggeren Jens Adolf Jerichau. Han voksede op i Hørsholm og begyndte i 1910 en uddannelse som maler. På Kunstakademiet gik han bl.a. sammen med Axel Salto.

I 1914 debuterede han på Kunstnernes Efterårsudstilling. Efter at have optaget et større lån rejste han i 1915 til Sydfrankrig, hvor han blandt andet malede en serie landskaber. I foråret 1916 udstillede han på Den Frie, og denne udstilling blev afsluttet med en auktion. Således havnede flere af hans værker hos en række af tidens førende samlere.

Sommeren 1916 tilbragte han i Paris og mødte bl.a. Picasso og besøgte Matisse. I august 1916 tog J.A. Jerichau sit liv, og han blev efterfølgende mindet med udstillinger i København og Oslo. J.A. Jerichau ligger begravet på Hørsholm Kirkegaard.

Udstillingen er støttet af Lektor Peter Rander Amundsens Legat - Fond.