Maria Helleberg har siden sin første roman ”Seersken” i 1986 udgivet mere end 80 bøger, bl.a. historiske romaner, samtidsromaner, biografier, rejsebøger, børne- og ungdomsbøger. I oktober udkom hendes seneste bog "Søstrene fra Thy", og den vil hun fortælle om, onsdag den 20. november kl. 19.30 på Nødebo Kro.

 

Forfatteren fortæller selv, at hun begyndte at læse som 4-årig, fordi ingen gad læse Anders And-bladet højt for hende. Hun begyndte at læse engelsk som 5-årig, og da hun kom i skole kedede hun sig totalt. Da hun var 6, skrev hun sin første fortælling om en død mand, der fortalte sin historie. Der var mange barndommens gader og veje rundt i Danmark – Skåde Bakker, Vejle, Skovlunde og tilbage til København – og lige så mange skoler, hvor hun ikke trivedes. Hun var en misfitting.

 

Som 12-årig blev hun ramt af 1968 og gik rundt i byen i indianer-vest. Teen-age årene var i de hårde og politiserede 70’ere, og så blev hendes forældre skilt, og de fandt begge andre partnere. Hun skriver selv:

”Der sad jeg så. Jeg fik den gode ide at gå på studenterkursus og fik to formende, dannende år: det var som at indtage Heibergernes verden gennem injektioner. Alt det, jeg intet anede om, baskede ind i min verden og tog plads i sjæletræet. Det var de vildeste to år i mit liv. Derefter Universitet, Amager, dansk. Vi var så mange, at man spillede os ind med sækkepiber, hver til vort lokale. Der var ingen mødepligt, alle flippede, og så læste vi mest kommunistiske forfattere. Bortset fra, at jeg var bidt af en romantisk virus (kan man blive det?) og helst skrev om Schack Staffeldt. Han er stadig god! Derefter kastede jeg mig ud i teatervidenskab og lærte omsider metode, stringens, sammenhæng, og så kunne jeg være volontør på Den Kongelige Opera og sidde i skyggen og se Lohengrin & Djævlene fra Loudun blive til.”

 

Og hun fortsætter fortællingen om sit tidlige voksenliv: ”Jeg tog lige et års tid i Paris og fotomodellede. Det skulle man ikke tale højt om dengang! Det var skrækkeligt, skammeligt, suspekt. Men jeg lærte at være ude i verden for mig selv og havde fået blod på tanden: i den kommende tid rodede jeg rundt i Europa, og lejede så en lejlighed i New York City, 82. gade, Upper West Side. Og i begyndelsen af 90’erne blev det Rom. Isprængt lidt NYC engang imellem. I 1985 kunne jeg se, at jeg snart ville være nødt til at få min magisterkonferens godkendt og få mig et rigtigt arbejde. Jeg havde fotomodellet og været kontorvikar (DAB, Philips, DSB bl.a.), og nu ville jeg så, ja, hvad?”

 

Efter først at have fået afslag fra forlaget Borgen, der ikke kunne se, hvad hendes historie angik moderne mennesker, udgav Gyldendal i 1986 hendes første roman ”Seersken”, og dermed startede Maria Helleberg sin forfatterkarriere.

 

Billetterne til foredraget koster 100 kr. ved indgangen og 90 kr. i forsalg på forsamlingshusets hjemmeside www.noedebo-kro.dk. Gratis adgang med årskort.