Mennesker og natur, aktivitet vekslende med stille ro… det er opskriften på velvære for både natur og mennesker. Søndag den 16. juni er der Oplevelsesdag i Langstrup Mose - og dermed dagen, hvor masser af aktiviteter lokker tusinder af nordsjællændere ned i mosen for at se og prøve alle de ting, som beriger omkring 2000 menneskers fritid i ugens dagtimer.

Indtil der ved aftentide atter bliver ro i mosen og dyrelivet fortsætter som om intet var hændt.

Men når der er Oplevelsesdag, sker der en masse. Og det går løs lige fra borgmester Thomas Lykke kl. 10,15 byder velkommen til det gigantiske åbent-hus-arrangement, som Mosens foreninger med stolthed har præsenteret i ti år i træk – og som varer indtil kl. 16:00, hvor forlystelserne slutter, og Mosen igen overlades til dyrene.

Modelflyvere, hundefolk og jægere har sat alle sejl til for at den 11. gang Oplevelsesdag skal blive så oplevelsesrig som mulig. Hos Schæferhundeklubben er der opvisning hele dagen – f.eks. rally, agility, hundesjov eller ”Fang manden.” Både klubbens egne og PUBLIKUMS EGNE hunde deltager. Hos jægerne kan man kan komme til at skyde… både med rigtige jagtgeværer efter lerduer, og med luftgevær til skive, samt med bue og pil. Og modelflyverne giver den med et overdådigt non-stop-program, der består af opvisninger med de hidtil største og flotteste modelfly.

Jagtquiz og ”fælderne”

En stor attraktion er elg-skydebanen på jagtstien, hvor man helt realistisk oplever hvordan det er at skyde vildt - uden at bruge hverken krudt eller hagl. Ufarligt men realistisk og spændende.

 

Lige ved siden af er der junior jæger-lejr, hvor der parteres fugle og uddeles smagsprøver af fugle - efter man selv har grillet dem over bålene i Levuerne (spidstelte). Juniorerne kan også se skinbearbejdning, bage snobrød, og ikke mindst skyde med luftgevær.

 

Et særligt kapitel er regulering af ræv og mink, hvor jægerne spiller en vigtig rolle i at holde bestanden nede til fordel for naturens andre dyr. Man kan skyde mink og ræv, men man kan også fange dem. Dén måde at regulere bestanden på synliggøres ved en konkurrence: Find fælderne i skoven.

 

Alle vilde aktiviteter til trods, kan det meget vel blive de rigtige dyr som igen scorer højest points: Jagthundene, som børn i alle aldre får lov til at sende ud og finde en død due eller fasan i det høje græs er den helt store fascination. Eller beretningerne om, hvordan schweisshundene mestre at opspore anskudt vildt og sørger for en ende på de lidelser, et stykke anskudt vildt ellers risikerer.

Og endelig er der tilløbsstykket ved frokosttid: Først kan du se, hvorledes man parterer (forlægger) et stykke vildt. Bagefter havner det lækre kød på grillen, hvorfra det gavmildt – og gratis - deles ud som smagsprøver til alle sultne og interesserede. Drikkevarer kan købes, lige som man i år kan købe en is til dessert. Og pølser i lange baner kan man købe i Jægernes klubhus.

Borgmesteren og jagthornblæserne er centrum for Oplevelsesdagen, og begge finder man på pladen ved Asminderød-Grønholdt Jagtforenings skydeanlæg, som er epicenter for den store dag – og udgangspunktet hvorfra man let finder vej til alle aktiviteter.

Uanset hvorfra på Sjælland man kommer til ”den store fest” går vejen ind til P-pladsen og aktiviteternes start via Nivå-krydset på Kongevejen. Kør mod Vejenbrød. Lige efter man er kørt over motorvejen fortæller skilte og flinke folk, hvordan man kommer ned til Oplevelsesdagens P-plads – stedet hvorfra der er en kort spadseretur til en festlig dag i Mosen.