De fleste af døgnets timer er Langstrup Mose normalt et åndehul for dyr og fugle - og omkring 2000 mennesker, som dyrker deres fritidsinteresser nogle dage om ugen. Søndagen plejer at være den mest stille af dagene, men søndag den 10. juni bliver der røre i Mosen. Den dag vil modelflyvere, hundefolk og jægere nemlig for 10. gang holde Oplevelsesdag for alle nordsjællændere fra kl. 10-16.

Alle sejl er sat til for at gøre jubilæums-udgaven af Moseklubbernes store præsentationsdag festlig, underholdende og gratis. Det hele starter med, at Fredensborgs borgmester, Thomas Lykke Pedersen, kl. 10,15 byder velkommen til en åbent-hus-dagen, der er Mosens største traditionelle brag af en fest. I jubilæumsåret holdes åbningen for første gang hos Asminderød-Grønholt jægerne på Langstrup Skydebane, hvor omkring en stor del af aktiviteterne er koncentreret.

Den nye placering af borgmester-podiet betyder, at man skal gå de små 10 minutter fra Parkeringspladsen til skydebanen. Eller også kan man tage toget! I anledningen af jubilæet bliver der nemlig indsat et "Mosetog" på strækningen fra P-pladsen til modelflyverne og skydebanen. Det kører i pendulfart hele dagen, så man nemt kan komme på besøge hos hundefolkene og Langstrup stiens forskellige aktiviteter, som f.eks. juniorjæger camp´en og vildt- og minkreguleringsstationen - samt til og fra sin bil.

Hos Schæferhundeklubben er der opvisning hele dagen - f.eks. rally, agility, hundesjov, "Fang manden" - når det da ikke er publikums egne hunde, der er i centrum i små-konkurrencer om skønhed og sødme. Anderledes håndfast er det hos jægerne, hvor man kan komme til at skyde… ikke bare med rigtige jagtgeværer efter rigtige lerduer, men også med luftgevær til skive, bue og pil (både for voksne og for børn).

Laserskydning efter duer og elg

Den store attraktion forventes af blive laserskydningen på jagtstien, hvor man helt realistisk opleve, hvordan det er at skyde en lerdue i flugten uden at bruge hverken gevær eller hagl. Man skyder laserlys. Ufarligt men realistisk og spændende. For ikke at tale om junior jæger-campen midt på Langstrupstien, hvor der parteres fugle og uddeles smagsprøver af samme, efter man selv har grillet dem over bålene i Levuer (spidstelte). Juniorerne kan også se skinbearbejdning, bage snobrød, og ikke mindst opleve den elektroniske Elg-skydebane for børn og voksne.

Modelflyverne har fundet deres flotteste fly frem og viser både på jorden og i luften, hvordan flyene bliver mere og mere realistiske og flottere og flottere i deres halsbrækkende manøvre. Men mon ikke rigtigt mange foretrækker at lege med skoleflyene? Her kan alle nemlig får lejlighed til at prøve hvordan det er at styre et modelfly med rigtig forbrændingsmotor - assisteret af en dreven pilot fra modelflyveklubben som sørger for, at der ikke sker styrt undervejs.

Alle vilde aktiviteter til trods, kan det meget vel blive de rigtige dyr som igen scorer højest points: Jagthundene som børn i alle aldre får lov til at sende ud og finde en død due eller fasan i det høje græs er den helt store fascination. Eller beretningerne om, hvordan schweisshundene mestre at opspore anskudt vildt.

Selvfølgelig vil Mosefolket også sørge for at stille tilskuerne sult. Når de har set, hvordan man parterer rådyr og fasaner, kan de henvende sig ved grillen og få gratis smagsprøver af rådyr og fasan - tilsat salat. Drikkevarer kan købes, lige som man i år for første gang kan købe en is til dessert. Og pølser i lange baner kan man bl.a. købe hus i Klubhuset på Langstrupbanen.

Sådan kommer du derned.

Den lille grusvej fra Langstrup til modelflyveklubben og Asminderød Grønholt Jagtforenings skydeanlæg er lukket på Oplevelsesdagen. I stedet må man køre ned til Nivå-krydset på Kongevejen og dér tage vejen mod Vejenbrød. Lige efter man er kørt over motorvejen fortæller skilte og flinke folk, hvordan man kommer ned til Oplevelsesdagens P-plads - stedet hvorfra toget eller spadsereturen begynder for at ende ved alle Oplevelsesdagens oplevelser - som selvfølgelig er gratis! Ved indkørslen til P-pladsen får alle et kort over aktiviteternes placering.