Hanne Berg (SF) skriver i sit indlæg den 13. maj, at Liberal Alliances kamp mod heldagsskolen er visionsløs og svigter eleverne.

Hanne Bergs indlæg bærer præg af tre, for SF, typiske forudsætninger:

  1. Hvis vi bruger flere penge, så bliver alting bedre
  2. Afbureaukratisering = forringelser
  3. ”Vi ved bedst”, hvad der er godt for den enkelte

 

Vi har verdens dyreste folkeskole. Finnerne har nogle af verdens bedste elever, men deres skole er 25 % billigere end den danske. Liberal Alliance giver i al stilfærdighed udtryk for, at vi må kunne gøre det bedre. Den tvungne heldagsskole er udelukkende et ideologisk projekt, og ingen forskning viser, at heldagsskolen giver mere kvalitet eller dygtigere elever – kun at den koster flere penge.

Dernæst sætter Hanne Berg lighedstegn mellem besparelser og forringelser. Det er visionsløst. I en privat virksomhed ville man tænke: Hvordan kan vi fjerne overflødige arbejdsgange, der ikke skaber værdi. Hvorfor gør vi ikke det samme i kommunen og inddrager medarbejdernes viden og erfaring? Svaret er enkelt: Fordi staten og kommunerne ikke har tillid til sine medarbejdere og vil detailstyre hver en bevægelse. Det er både dyrt, dumt og viser mistillid til medarbejderne. LA vil derimod give skoleledere og lærere frihed til at undervise på den måde, som de finder bedst. Hvis man herudover giver forældrene frit skolevalg, kan forældrene vælge en skole med netop den undervisningsform, som passer til deres barn. Liberal Alliance har tillid til, at forældrene er de bedste til at vurdere, hvilken skole der er bedst for netop deres barn.

Som det sidste argumenterer Hanne Berg for inddragelse af de frivillige foreninger. Det er LA imod. De frivillige foreninger skal ikke være en del af den offentlige sektor. Børn har ret til deres egen fritid, de har ret til at være private – hos sig selv, hos kammeraten, i skakklubben, idrætsklubben eller hvor de selv vælger – udforskningen af egen lyst er med til at gøre os til hele og tilfredse mennesker. Uanset hvor mange velmenende aktiviteter, der tilbydes i skolen, vil det aldrig kunne erstatte værdien af at forfølge egne interesser og mål. Børn har ret til at være private uden for skolens rækkevidde. 

Af Helle Abild Hansen, spidskandidat for Liberal Alliance til Fredensborg Byråd

{jcomments on}