Flere små svalereder er fjernet fra Nivå Biblioteks indgang, og i stedet er der opsat store pigge, så svalerne forhindres i at bygge rede dér igen.


Nogen har troet, at det bare var et praktisk spørgsmål om at undgå fugleklatter tæt på indgangen til biblioteket. Men en tilsyneladende lille sag kan have stor betydning.

For det er en principsag, om naturen skal underlægges menneskers behov, eller om vi kan leve side om side med hinanden.


Den lille svale er en forårsbebuder. Den har bygget rede ved Nivå Bibliotek i de 20 år jeg har boet i Nivå, og venner fortæller mig, at de har været der endnu længere.

De har tilmed været biblioteks vartegn, og derfor har de været med på alle lånerkort, indtil vi fik ensrettet bibliotekerne i kommunen.


Jeg vil kræve en hastesag på byrådsdagsorden, så svalerne kan få deres ynglesteder tilbage. Det giver livsglæde at have fuglene helt inde i byen.

Der kan selvfølgelig være behov for at begrænse gener fra dyr, hvor de optræder som ”ubudne gæster”. Men det er nemt at gå udenom fugleklatterneunder svalernes rede og når glæden ved svalerne er stor, som i denne situation, så skal svalerne have deres ynglesteder tilbage igen ved Nivå Bibliotek.


Hanne Berg, (SF) medlem af Fredensborg byråd
Solvej 14, Nivå.