Onsdag den 9. december lukkede bibliotekerne i Fredensborg, Humlebæk og Nivå ned indtil 3. januar som følge af regeringens nye stramning af corona-restriktionerne. Men inden da nåede en masse borgere heldigvis at forsyne sig med bøger, film og musik til juledagene.

”Vi har ikke de præcise besøgs- og udlånstal endnu, men i alle tre afdelinger oplevede vi nærmest et stormløb på hylderne,” siger bibliotekschef Lise Kann. ”Personalet har rapporteret, at de sjældent har oplevet noget lignende”.

Det var da også rippede udstillingshylder, der mødte de få ansatte, som indfandt sig på biblioteket onsdag morgen for at afslutte nedlukningen, inden den står på hjemmearbejde i de næste uger.

Mens de fysiske afdelinger af Fredensborg Bibliotekerne således er lukkede for offentligheden, fortsætter biblioteket med at udlåne online materialer som ebøger, netlydbøger og streamingfilm via tjenester som eReolen og Filmstriben.

”Under den sidste corona-nedlukning i foråret oplevede vi store stigninger i udlånet af de digitale bøger og film, og det regner vi med fortsætter henover julen,” siger Lise Kann.

Men noget tyder dog på, at borgerne i Fredensborg Kommune ikke er klar til at droppe de fysiske bøger. Allerede mandag, lige efter statsminister Mette Frederiksens pressemøde om den nye nedlukning i blandt andet Fredensborg Kommune, oplevede bibliotekerne stort rykind af mennesker, der skulle nå at låne bøger med hjem. Dette kulminerede altså tirsdag, hvor både børne- og voksenbøger blev revet ned af hylderne.

”Selvom vi selvfølgelig er triste over at skulle lukke igen, er det glædeligt at se, hvor mange mennesker, der synes det er vigtigt at nå på biblioteket og hente læsestof til familien,” siger Lise Kann.

Fredensborg Bibliotekerne åbner efter planen igen den 4. januar.